zon vincent “De zon ging schijnen, steeds meer en meer!” zei een client met ASS.

Genieten

GENIETEN, geeft ook ontspanning

Autisme  en massage  gaan niet zo samen, zegt men. Daar ben ik het niet mee eens. het kan heel goed. Het kan zo’n hulp zijn. Met bijzonder en goed resultaat, werk ik ook met mensen met autisme.

Een langere tijd werkte ik met iemand die naast autisme ook PTSS had. Van zijn trauma is hij bevrijd. Waar ik hem in heb kunnen ondersteunen is in keer op keer ruimte en veiligheid te bieden en lichtjes over de grens van zijn comfort zone te gaan en heel belangrijk weer terug naar veilig gebied. Wat wel de Windows of tolerance genoemd wordt. Deze window is klein geworden bij mensen met een trauma.

In de loop van het proces gaf de cliënt over het begin met mij aan, heel angstig te zijn geweest  voor aanraking. Hoe dapper is het van hem geweest zich bij mij te melden. Wij hebben een band, ervaring en werkwijze opgebouwd waardoor het mogelijk was de onveilige gebieden te benaderen en te ontsluiten. Keer op keer is zijn gevoel voor veiligheid vergroot en daarmee zijn vrijheid. Langzaam is er licht en ruimte voor hem gekomen en hij zei: “de zon ging schijnen, steeds meer en meer!”

Peter Levine beschrijft dit heel goed, het zijn achter gebleven inmiddels chronische spanningen na een heftige gewelddadige of schokkende gebeurtenis. Deze man, vrouw of kind heeft zich destijds niet geuit door te vechten of te vluchten. Het is deze niet uitgedrukte expressie die het huidige leven beïnvloed, beklemd en overheerst.

Als jij je niet volledig in het leven voelt staan om wat voor reden dan ook, dan nodig ik je uit eens langs te komen. De bronnen die maken dat we weer vitaal worden, zijn in ieder van ons aanwezig. Dat vertrouwen heb ik ! Bovendien heb ik 12 jaar ervaring met mensen met autisme.