Ieders lichaamshouding is naast de anatomie, ontstaan uit wat jij nu doet en hoe jij gereageerd hebt op situaties die jij hebt ervaren.

storm V.   Lichaamshouding is als een bouwwerk in beweging.-                                     Gebogen knieen beïnvloeden de stand van het bekken en de schouders/nek/hoofd. Naast onze fysieke bouw -al dan niet lenig of bewegelijk is ons lichaam gevormd door hetgeen wij hebben meegemaakt en hoe wij daar op hebben gereageerd. Lichaamshouding kan zijn dat de schouders naar voren hangen, de borst vooruit steekt of er ontstaat een breuklijn tussen het hoofd en de nek. Allemaal verschillende reacties die ons lichaam heeft gevormd. Naast de zichtbare lichamelijke houding ontstaat er gedrag wat bijna een reflex is geworden. Ooit was het bescherming nu kan het belemmerend werken of pijnlijk zijn.

zon verschijntGespannen of juist zeer ontspannen spieren zijn reacties die niet neutraal zijn. Als ons iets heftigs gebeurd, bijvoorbeeld iets gewelddadigs en wij reageren daar niet op door weg te rennen of te vechten slaat deze niet uitgeleefde energie zich op in ons lichaam. Dat gaat storend werken en het kan bijvoorbeeld nog lang een schrikreactie geven. Hieruit kan hoofd- nekpijn of rusteloos- of slapeloosheid ontstaan. Bij volledige expressie na een heftige gebeurtenis blijft er geen stress achter. Massages nodigen ontspanning uit waarbij vaak vitaliteit en vastgehouden energie vrij komt. Veel mensen ervaren het als een thuiskomen! De cadeau’s en wijsheid van ons lichaam zijn heilzaam en verrassend gewoon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*